GastroEkonomi Zirvesi İstanbul’da yapıldı – Bigpara Haberleri

Oluşturulma tarihi: 08 Ekim 2025 17:11
Bu yıl beşincisi düzenlenen Beşinci Küresel Gastroekonomi Zirvesi, gastronomi dünyasının isimlerini, yatırımcılarını ve akademisyenlerini 8 Ekim 2025’te Atatürk Kültür Merkezi’nde bir araya getirdi. Zirvede gastronominin iklim krizi, sürdürülebilirlik, mavi ekonomi, kültürün sosyoekonomisi tartışıldı.
Turyid’in düzenlediği “5. Küresel Gastroekonomi Zirvesi” Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleştirildi. AKM’nin bu yıl ikinci kez ev sahipliği yaptığı zirve, Turyid Başkanı Kaya Demirer ve Turyid Zirve Komitesi Başkanı Ebru Koralı’nın konuğu ile Türkiye’den ve dünyadan gastronomi sektörü temsilcileri, akademisyenler ve sanatçıları ağırladı.
Turyid Başkanı Kaya Demirer açılış konuşmasında gastronominin milyarlarca doları yöneten stratejik bir sektör olduğunu, sadece bir keyif alanı değil, milyarlarca doları yöneten stratejik bir sektör olduğunu vurguladı. “Coğrafyamız yaratıcılığın, deneyimin ve çeşitliliğin kaynağıdır. Taşıdığımız bir sorumluluktur.” dedi ki
Bugün dünya çapında gastronomi turizminin 1,1 trilyon dolarlık bir hacme ulaştığını ifade eden Demirer, şöyle konuştu: “Yiyecek-içecek hizmetlerinin toplam büyüklüğü 3 trilyon doları aşıyor ve bu ekonomi 357 milyon kişiye gıda sağlıyor. Türkiye’de sektör 900 milyar TL büyüklüğe ulaştı ve 2 milyona yakın kişiye istihdam yaratıyor.” dedi.