Özbekistan’ın Nevruz Bayramı özel tatlısı: Sümelek

Özbekistan’daki Nevruz Günü’nün resmi kutlamaları, gündüz ve gece dönemlerinin aynı olduğu 21 Mart’ta gerçekleşmesine rağmen, insanlar arasındaki kutlama faaliyetleri Mart ayı boyunca devam ediyor.
Özbekistan’da, aynı zamanda, aynı mahallede veya akrabalarda yaşayan insanlar, insanlara yaklaşan Nevruz günlerinde katılırlar.
Bir giacinto hazırlamak birçok sorun ve sabır gerektirir.
Mikrop buğday kökünde şekersiz yapılan Smehek, Özbeks’in inançlarına göre yıl boyunca daha sağlıklı, dirençli ve daha güçlü olduğunu garanti ediyor.
Özbek halkı için Nevruz sembolü olarak kabul edilen tatlının inşası ritüeli hatırlıyor.
Buğday bir masaya yayılır ve çimlenmeye 4-5 gün su serpilir. Çim, yükseklik gösterdikten sonra yere çekilir. Bu nedenle, sonuçta ortaya çıkan karışım tamamen su ile dağılır, daha sonra sıkılmış ve amidik bir sıvı alınır.
Buğdaydan elde edilen amideli su, büyük kazanlara yağ ile ilave edilir ve sürekli olarak 16-18 saat karıştırılır. Kazana farklı ceviz veya küçük taş atılır, burada çok sayıda insan tarafından toplumda saygı duyulan kadınların rehberliğinde çok sayıda insan tarafından hazırlanır.
Özbeklerdeki Giacinto karışımı karışıkken tutulan arzuların ve duaların kabul edileceğine inanılmaktadır.
Daha sonra, festivaller şarkı söyler ve dans eder ve festivaller, 5-6 saat boyunca üretilmeye bırakılan ve hazırlığa hazır olan ve yaklaşık 24 saat içinde hazır olan kravatın tatlısının devam ettiği gece boyunca devam eder.
Özbeki’de, “bir panacsea, hastalıkları iyileştirmek için güç kaynağı”, bu nedenle tüm sakinlere dağılmış olan yaşlı ve hastalar olarak kabul edilir. Kaseden, taştan veya sahip olduğu duadan çıkan kişinin arzusunun kabul edileceğine inanılmaktadır.
Nevruz’un ana sembolü
Taşkent yakınlarındaki Çinaz bölgesindeki bir mahallede bir sümbül festivali gösterildi. Komşularıyla bir giacinto hazırlayan Dilbar Norova, tatlı inşaatını anlattı.
Norova, Giacinto’nun Nevruz’un ana sembolü olduğunu söyledi.
Norova, Nevruz günlerinde her yıl komşuları veya meslektaşları ile bir hyth hazırladığını ve “Şimdi çocuklarımıza ebeveynlerimiz tarafından sümbül yapma geleneğini öğretiyoruz” dedi. dedi.
Norova, büyük bir özenle yapılan bu tatlının hazırlanmasının, insanların Giacinto’nun hazırlanmasından önce abdesting alan iyi tatlı için dua ettiklerini ifade ettiğini vurguladı.
Giacinto’nun inşası çok sorunlu olsa da, kalabalık oldukları için hiçbir zorluk çekmediler, aksine, birlikte yemek pişiriyorlar, komşularını ve arkadaşlarını istiyorlar, Norova, insanların tatlıyı hazırlarken birbirlerine yaklaştıklarını söyledi, kızgınlığın barış olduğunu söylediler.
Norova, tatlı hazırlık sürecindeki kadınların ve kızların gece boyunca popüler şarkılar ve şarkılar söylediklerini ve insanların bazen sümbülleri kevgir ile karıştırmak için hizalandıklarını ve karıştırma sırasında tutulduğuna inanıldıklarını söyledi.
30 meleğin sümbülleri hazırladığına inanılıyor
Özbeki’de Giacinto’nun anlamı ve ortaya çıkışı hakkında çeşitli sesler vardır.
Bir sese göre, ilkbahar döneminde evde yiyecek bulamayan anne, tahılları ev balonunda çimlenir ve aç ikizlerini beslemek ve suyu kaynatır.
Çocuklarını kazanda bir şey olduğuna ikna etmek ve kaynadığında bir ses yayınlamak için bir avuç taş başlatır. Gece geç saatlere kadar açlıktan ölmekte olan ve uykuya dalmış olan çocuklarını uyumak istiyor. Uyandığında sabahı ve Lancia Lancia Tahılından geliyor.
Bu öğeye göre, gece gecesinden düşen 30 melek, kazanı sabaha kadar karıştırır ve ortaya çıkar. Bu nedenle, akşam yemeğine “sümbül” denir, yani Farsça 30 melek anlamına gelir. Anlatmanın dilden dile göç ettiği ve nesilden nesile geçtiği Özbekistan’da, hala ikiz bir çocukta doğmuş olan her aile, evde bir jinger hazırlamalı ve akrabalarına dağıtmalı ve kapatmalıdır.
Başka bir öğeye göre, yiyecek düşmanla çevrili kalede bitiyor. Depodaki çantaların alt kısmında çimlenmiş az miktarda tahılda son çareyi bulan kalenin halkı, onları kazanlarda kaynatarak açlığı ortadan kaldırır. Bu yemeği güçlendiren kale halkı düşmanı ve dolayısıyla sümbülleri ortaya çıkarma geleneğini yener.